Bir önceki yazımda bir padişah tahta çıktığı günü her sene kutlar ve o gün de genel kanunlar dışında halkına özel ikramlarda bulunur demiştim. İşte ramazan ayı Kuran’ın indirilmeye başlandığı bir ay olması hasebiyle Allah kelamını indirdiği Ramazan ayını diğer aylardan farklı kılmıştır.

    Hadisin ifadesiyle Kuran’ın her bir ayetinin on sevabı vardır. On cennet meyvesi getirir. Bu mana her ayda geçerlidir. fakat ramazan ayı, Kuran ayı olması hasebiyle teşbihte hata olmasın nasıl ki padişah tahta geçtiği günde genel kanunlar dışında halkına cülus-u hümayun tabir edilen paralar dağıtır.  

     Aynen öyle de Allah Kuranı indirdiği aya mahsus olarak sevap ve hastaneleri bolca verir. Evet, sairvakitlerde bir Kuran harfine on sevap verilirken Ramazan’da bu bine çıkar. Bazı ayetlere binler sevap verilir. Ramazan’ın cumalarında bu daha da artar. HattaKadir gecesinde bu sevap otuz bine çıkar. Ramazanayında kuran harflerine binlerce sevap verildiği gibi diğer ibadetler de sevap ve hasene cihetiyle sairvakitlere göre fazladır. Allah ramazan ayına mahsus olarak yapılan ibadetlerin bütününe binlerce kat kar vermektedir.

     Mesela sair vakitlerde verilen bir sadakanın sevabı bir ise ramazanda bu sevap binlerdir. Yani bir lira sadaka verirsin bin lira sadaka vermiş gibi sevapkazanırsın. Bütün iyilikler sevap cihetiyle öyledir. Halisbir niyetle yapılan bir tespih ya da çekilen bir zikir o halis niyetle şeffafiyet kazanıyor. Şeffafiyet kazanan bir tespihte ya da bir zikir de bazen güneş gibi sevap yerleşebilir. Nasıl ki berrak bir su damlasında ya da parlak bir parça aynada güneş misaliyle, şekliyle,rengiyle ve ışığıyla yerleşir. Orada görünür.

    Aynen öyle de ihlas ile tamamen Allah rızası gözetilerek okunan ya da yapılan bir tespih ya da bir ibadet şeffaflaşıyor, berraklaşıyor. Şeffaflaşan ve berraklaşan o tespihte ve o ibadette güneş gibi sevap yerleşebilir ve yerleşir. O vakit Ramazan’da yapılan ibadetler, okunan tespihler, edilen dualar ve yapılan hayırlar binler kat sevap verebilir. Böylece kısa bir aylık oruç zamanı, mümin için uzun uhrevi ve faydalı neticeler verebilir. Kısacık ramazan aynı neticeleri itibari ile uzun bir hayata çevirebilir.

    Evet, neticeleri halk etmek Allah’a mahsustur. Nitekim sevapların akıp geldiği yer Allah’ın rahmet hazineleridir. Dolayısıyla hazineleri sonsuz olan Allah elbette kendi rızası gözetilerek yapılan bir ibadette ya da okunan bir tespihe güneş gibi sevaplar vermesi onun kudretinin ve rahmetinin gereğidir. Sevapların kaynağı sonsuz olduğundan hazineleri tükenmez. Zira tükenmez hazinelere malik olan Allah ramazan ayında hazinelerinin sevap cihetiyle insanın amel defterine bolca geçmesini istemesi onun rahmet ve kereminden gereğidir. Maden veren kerim ve rahim rabbimizdir o halde zerre gibi bir ibadete güneş gibi sevaplar yerleştirmesi rahmetinin ve kereminin muktezasıdır.

    Bir padişah gücünün ve iktidarının göstergesi olarak halkına genel kanunların dışında ikramlarda ve ihsanlarda bulunuyorsa elbette Kadir-i Zülcelal sair vakitlerde yapıldığında on sevap verilen ibadetlereRamazan’da kudretinin ve rahmetinin alameti ve işareti olarak sevapları binlerce kat fazla verebilir ve verir. BuAllah’ın kudretinin ve rahmetinin göstergesidir.Ramazan’da her bir harfine binler, Kadir gecesinde otuz bin sevabı bulunan Kuran’ın harflerini yani Arapçaifadelerini beğenmeyen ya da değiştirmeye çalışan bidatehlinin ne kadar zarar ettiğini ve ne derece hasaretedüştüğünü siz kıyas ediniz. Kuran’ın başka bir dilde de okunması gerektiğini söyleyenler ne derece zulmettiğinikıyas edebilirsiniz.