İnsanlar bazen farkında olarak veya olmayarak birçok şeyi eleştiriyorlar. Tabi ki yanlışı eleştirmek karşı çıkmak bir erdemdir.

Fakat her işi veya her iş yapanda eksik gedik aramak başlı başına bir hastalıktır.

Bunun yerine yapıcı eleştiri kültürünü geliştirmek karşısındaki kişi ve kurumu doğrusuna yönlendirmek daha iyi olur. Bizler insan olmamız sebebiyle hataya ve yanlışa meyilli olarak yaratılmışız. Bu yüzden tarih boyunca ve bugünde insanlar hukuk ve kanunlar ile yönetilmiştir.

Bizler yanlışı eleştirdikçe, yanlış doğru olmuyor. Aksine daha da kötü bir hal alıyor.

Bunun yerine çözüm önerilerimizi ortaya koymamız lazım. Çözüme yönelik okumalar ve araştırmalar yapmamız gerekiyor. İçinde bulunduğumuz durumdan gerçekten şikâyetçi isek bunun çözümü için kafa yormamız gerekiyor.

Ülkemiz ve Dünyamızda Gelir adaletsizliğinden, vergilerden, sosyal adaletten yana eleştiri ve şikâyetlerimiz var ise buna yönelik çalışmalarımızda olmalıdır.

Örneğin Faize dayalı ekonomi modelini eleştiriyorsak, bunun yanında hemen faizsiz uygulanabilir bir ekonomi modelini ortaya koymamız gerekiyor. Ortaya koyacağımız model sadece memleketimiz için değil tüm Dünya ülkelerine de örnek teşkil etmelidir. Her alanda Adil düzen istiyorsak Adil bir şekilde eleştiri yapmamız lazım. Doğruya doğru diyebilmeli ve yanlışa da yanlış diyebilmeliyiz.

Yani sözün özü hep destek tam destek mantığı yanlıştır. Doğru yapılan işlere destek yanlış yapılan işlere de doğru yapılması için yapıcı eleştiri ve çözüm üretmemiz lazım.