Hayal kurmak çok kolay ve güzeldir; Hayalleri hayata geçirip yaşamak ise biraz zor olmakla birlikte paha biçilemezdir. Milyarlarca insanın sayısı bilinemeyecek kadar çok hayalleri var ve hayaller her zaman var olmaya devam da edecek. Paha biçilemeyecek iyi, güzel ve hayırlı olan hayalleri hayatlandırmak için yapılması gereken en önemli iş, harekete geçme azmi ortaya koyarak iş yapmaktır.. Hayalleri yaşamak için sadece hayal kurmakla yetinmemek ve planlı, programlı, samimi bir şekilde gayretle çalışmayı ilke edinmek esastır.
     Uyanıp harekete geçmezsek hayallerimizdeki hayatı sadece rüyamızda görürüz. Rüyaları realiteye dönüştürmek, gaflet ve tembellikten kurtulmakla mümkün olur. Bilinç, samimiyet ve gayretle güzel işler yapmak bizi soyut tatmin ve hayallerle yetinme tuzaklarından kurtarır.
Hayaller kurmak bir yönüyle motive eden, güç transferi sağlayan, misyon yüklemesi yapan bir unsurken diğer bir yandan da kısa ve uzun vadeli sorumluluklarımızın önündeki bir engel oluşturabilir.
Hayattaki en önemli ilkelerden biri olan ‘’her işte dengeli olmak’ ’ prensibi gereğince hayaller konusunda da ölçülü davranıp dengeli hareket etmemiz gerekir.
     Hayaller değerlendirilmesi ve beslenmesi gereken bir kaynak olmakla beraber yalnızca hayallerle yetinmek, mahrumiyetlere ve mağlubiyetlere sebebiyet oluşturur. Şöyle bir örnekle konuyu somutlaştırmak ve daha anlaşılabilir kılmak isterim: 
Ramazan'da iftarı beklerken hepimizin yaptığı gibi güzel yemekleri hayal etmek, gün boyu açlığa dayanma gücü verirken bir yandan da bizlere moral, motivasyon, sabır ve metanet kazandırabilir. Öte yandan iftar için hazırlık, çalışma  ve üretim yapmadan hayallerle yetinmek kötü sonuçlara sebebiyet verecektir.

Hayalleri bir otomobil sürme isteğine benzetecek olursak: 
Otomobili kullanabilmek için otomobil süreme isteği önemli ve gereklidir. Beraberinde iyi bir eğitimle ehliyet, yakıt, anahtar, yeteri kadar fiziksel beceri, dikkat, trafik bilgisi, özgüven ve inanç gerçekleştirmenin şartları arasındadır.

Hayalleri hayata geçirmek ve hayatı daha iyi, güzel, hayırlı ve bereketli hale getirmek için:
Sorumluluklarını bil ve yap
Allah’a güven ve gereğince yaşa 
Meşruiyeti ilke edin
Makul davran
Hep daha iyi ol
Sürekli kendini geliştir 
Düzenli spor yap 
Sıhhatli yaşa 
Dengeli beslen 
Erken kalk 
Kendini tanı ve sev 
Planı ve programlı yaşa 
Şafaktan önce veya seher vaktinde kalk 
Yorulunca yat 
Acıkınca ye
Susayınca iç 
Her gün kitap, dergi, makale…vb oku 
Hayatı sev
İlham kaynağı bul
Aşık ol 
Değerlerini taşı ve yaşa 
Olumlu düşün ve pozitif ol 
Amaçlı ve değerli ol 
Nitelikli çevre edin 
Kısa ve uzun süreli hedeflerin olsun 
İmkânlarını en iyi şekilde değerlendir 
Duyguları kontrol et
Hep daha iyisinin talibi ol 
Yeni yetenekler kazan yeteneklerini geliştir 
En iyi ve hayırlı geçilmezler edin 
Zararlı şeyleri hayatından çıkar 
Kötü şeyler hayır ve olmaz 
İzin verme 
Özür dilemeyi ve affetmeyi bil 
Şükür ve teşekkürü dilinden düşürme 
Güvenilir ve dosdoğru ol hayatı hep bu esaslara göre yaşa 
Önce Allah’ın rahmetine sonra da kendi gayretine samimiyetine fedakârlığına güven doğayla da destek olmayı unutma

Selam,dua ve muhabbetlerimle…