Tedavi amaçlı kullanılan ilaçların evde bekletilme koşullarına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Fuat Sayır, atık ilaçların imhasında ise dikkatli olunması gerektiğini belirtti.
İyileştikten sonra atmayıp evlerimizde beklettiğimiz ilaçlarımız mevcut. Bu ilaçların doğru bir şekilde muhafazasının yapılması gerektiğini söyleyen Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fuat Sayır, doğru bir şekilde muhafaza edilmeyen ilacın etkisini kaybettiğini hatırlattı.
Sayır, atık ilcaların imhasının ise devlet tarafından yapılabildiğini, atık ilaçların lavabolara ya da kanalizasyonlara atılmaması gerektiğini aksi halde böylesi bir durumun büyük sorunlara yol açabileceğini ifade etti.
"… ilaç tedavisi ve kullanımı ile ilgili çok ciddi yanlışlar"
"İlaç tedavisi tıpta hasta tedavisindeki önemli unsurlardan birisi." diyen Prof. Dr. Sayır sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ancak ilaç tedavisi ve kullanımı ile ilgili çok ciddi yanlışlar, eksiklikler söz konusu. İlaç, kullanımında kullanma talimatında belirtilen şekilde saklanmalıdır. Uygun olmayan saklama koşullarında ilaçların kimyasal yapısı bilindiği gibi bozulur ve etkisini kaybeder. Etkisini kaybeden ilaçlarda tedaviden çok potansiyel birer zehirlenme unsuru olarak değerlendirilebilir."
İlaçların saklama koşullarını sıralayan Sayır, "İlaçlar buzdolabında saklanabilir ancak bilindiği gibi ilaçlar eczane raflarında saklanmaktadır. Dolayısıyla bir ilacın buzdolabında saklanması gibi bir şart yok. Aşı gibi ilaçlar soğuk zincirine uygun şekilde eczacılar tarafından tavsiye edilir ve hastalara da bu şekilde verilir. İlaçlar çocukların kesinlikle ulaşamayacağı, ışıktan, nemden korunarak ambalajında saklanmalıdır. İlaç hekim tarafından önerilen süre içerisinde kullanılmalıdır. Vatandaşlar ilaçları alırken kesinlikle ambalajı açılmış ilaçları satın almamalıdır. Son kullanma tarihi geçmiş ilaçları almamalıdır. Zaten biz son kullanma tarihi geçmiş ilaçları atık ilaç olarak kullanıyoruz. Atık ilaçların imha sırasında kesinlikle doğaya karışmamalıdır. İlaç kimyasal bir atıktır ve bu doğaya tamamen zarar olarak geçer. İçtiğimiz suyun, yiyeceğimiz yiyeceklerin içerisine girerek tekrar bizim yemek masamıza gelebilir." dedi.
ağrı haber