Kentte uzun yıllardır market işleterek geçinmeye çalışan Ahmet Efe, insanların son zamanlarda köylerde üretilen doğal ve organik ürünleri tercih etmeye başladıklarını söyledi.
Şehirleşmenin artmasıyla beraber köy yaşamından uzak kalan ve eskiden köylerde insanların kendi üretimleri olan doğal lezzetleri aramaya başladığını belirten Efe, İnsanların eskiyi arar olduğunu dile getirdi.
İş yerinde pastörize fabrika ürünlerinin yanında son zamanlarda talebin artması ile birlikte, köylerden topladıkları doğal gıda ve köy ürünlerini de ağırlıklı olarak satmaya başladıklarını belirten Efe yaptığı açıklamada, “Ağrı’da uzun yıllardır bakkal ve market işletiyorum. Bir zamanlar inşalarımız köylerde kalmayı bıraktı. Herkes şehirde kalmak için göç etti. Bütün her kes köydeki ürünleri beğenmiyordu. Kendi ürettikleri çökeleği, peyniri, tandır ekmeğini yemiyordu. Bu fabrika ürünlerini almak için can atıyordu. Ama şuan durum değişti. İnsanlar dükkâna gelip, alışveriş yapacakları vakit ilk olarak, köy ürünlerinin olup, olmadığını soruyorlar” dedi.
“Organik ürünlerin daha sağlıklı olduğunu gördüler“
Fabrikalarda üretile gıdaların doğallıktan uzak, insan sağlığı açısından pek sağlıklı olmadığını ve bu durumun insanları tekrar organik doğal ürünlere yönelmesini sağladığını anlatan Efe, “Bu fabrika ürünleri var diye kimse üretim yapmıyordu. Bazen köylerden, çiftçilerimizden aldığımız gıdalar elimizde kalıyor, çöpe atmak zorunda kalıyorduk. Ama şu an durum değişti. İnsanlar doğal ve daha lezzetli olan ürünleri arar oldu. Durum böyle olunca da bizde iş yerimiz de tamamen doğal köy ürünleri bulundurmaya başladık. Amacımız insanlarımızın köy ürünlerinde istediği şekilde alış veriş yapmasını sağlamak. Özenle seçtiğimiz doğal ve hijyenik köy ürünlerini herkesin rahatlıkla alabileceği şekilde yani tadıp, alabileceği şekilde satışını yapıyoruz. Müşterilerimiz tadarak alış veriş yapıyor. Köy ürünleri olarak, yumurta, yoğurt, bal, tereyağı, bulgur ve süt, lor, peynir, tandır ekmeği gibi ürünleri satıyoruz” ifadelerini kullandı.
“Köy ürünleri pazarı da var“
Daha önce köylülerin ürettiği ürünleri pazarlayamadığını belirten Efe, devamında şu ifadeleri kullandı:
"Son zamanlar ilginin artması ile birlikte köy ürünleri pazarı oluştu. Köyünde kalan ve üreten insan sayısı da az olunca bu ürünlere, temiz ürüne de ulaşabilmek zorlaştı. Köyde ya da evinde hayvanından ve kendi ekip biçtiği bostanında ürün elde eden insanlarımız bunları ayrıca şehir merkezindeki pazarlarda satmaya başladılar. Çoğu iyi para kazanmaya başladı. Bizde çoğu zaman köy pazarında temin ettiğimiz ürünleri alıp, satıyoruz. Bir zamanlar köylülerimiz şehirdeki tanıdıklarına hediye olarak yumurta götürüyorlardı, şimdi köy yumurtasının tanesi 1 TL’ye satılıyor. Fiyat artışlarına rağmen yine de vatandaşlar köy ürünlerine büyük rağbet gösteriyor.”
(Demet Aydemir)