1 Aralık Pazar günü uygulamaya başlanacak olan ticari ve yük taşıyan araçlardaki kış lastiği takma zorunluluğu öncesinde Ağrı’daki oto lastikçilerde yoğunluk yaşanırken, oto lastik ustaları müşterileri bekletmemek ve yoğunluğu en aza indirgemek için sıra sistemini uyguluyor.
Ağrı’da 25 yıldır oto lastikçisi olan Dinçer Kızıl, 1 Aralık itibariyle başlayacak olan zorunlu kış lastiği uygulamasının Ağrı'da havaların erken soğumaya başlamasıyla birlikte işlettiği Murat Oto Lastik'ten yoğunluğun yaşandığını söyledi.
“Ağrı’da vatandaşlar 1 Aralığı beklemiyor“
Kızıl, kış lastiği uygulamasının işlerini doğrudan etkilediğini aktararak, “1 Aralık itibariyle şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlarda zorunlu olan kış lastiği uygulaması başlayacak. Ağrı’da da kar erken yağmaya başladığı için vatandaşlar 1 Aralığı beklemiyor. Erkenden kış lastiklerini değiştirmeye geliyorlar. Çok fazla yoğunluk var. Sabah saat 7’den akşam 8’e kadar durmadan çalışıyoruz. Yoğunluğu en aza indirgeyebilmek için sıra sistemini uyguluyoruz. Sıra sistemine göre müşterilerin araba lastiklerini değiştiriyoruz. Bazı müşteriler önceden arıyor. Uygun saatte biz onlara haber veriyoruz. Böylece yoğunluğu azaltmaya çalışıyoruz“ ifadelerini kullandı.
“Can ve mal güvenliği için kış lastikleri tercih edilmeli“
Can güvenliği için aracı olan herkesin kış lastiklerini taktırması gerektiğini vurgulayan oto lastik ustası Kızıl, konuşmasında kış lastiklerinin trafiğe olan etkisini ve kış lastiklerinin yazlık lastiklerden farklarını anlattı. Kızıl, “Özellikle Ağrı gibi kar yağışının çok fazla olduğu illerde buna çok dikkat edilmeli. Kış lastiği yolda daha sağlam tutuş sağlıyor. Kış lastiklerinde desen doluluk oranı standart lastiklere göre daha azdır. Böylece yol yüzeyindeki kar, buz, su, çamur gibi maddelerin oluklardan dışarı atılması daha kolay olur. Kış lastiklerinin sırt deseninde kılcal damarlı ve omuz bloklarının dişli bir yapısı vardır. Bu yapı, karlı, erimiş karlı ve çamurlu yüzeylerde ilave çekiş sağlar. Kış lastikleri özel karışımı sayesinde kış şartlarında sertleşmeyerek tutunma özelliklerini korur. Ayrıca yazlık lastiklerin dişleri daha azdır. Kış lastiklerinin daha fazla olduğu için daha iyi tutuş sağlıyor. Kış lastiklerinde trafikteyken fren mesafesi daha kısa oluyor. Örneğin yazlık lastikle fren yapıldığı zaman 10 metrede duruyorsa kış lastiğiyle 3 metrede rahat duruyor. Hem can güvenliği hem de mal güvenliği açısından kış lastikleri tercih edilmeli“ şeklinde konuştu.
“2. el lastiklere rağbet artıyor“
Bahçelievler Mahallesinde 25 yıldır oto lastikçiliği yapan 37 yaşındaki Murat Bayındır ise, lastik fiyatları hakkında bilgi vererek kış lastiği fiyatlarının son yıllarda giderek artması nedeniyle 2. el lastik alımının artmaya başladığını belirtti. Bayındır, “Önceki zamanlara göre bu sene 2. el lastiklere rağbet daha fazla. Lastik fiyatlarının artması ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle fiyat açısından 2. el lastikler daha uygun olduğu için müşteriler genelde 2. el tercih ediyor. Sıfır lastikler bin lira ile bin 500 lira arasında değişiyor. 2. el lastiklerdeki fiyatlar ise 500 lira ile 700 lira arasında değişiyor. Yani yüzde 50 fark ediyor.“ İfadelerini kullandı.