Ağrı’da yaşayan kadınlar sıcak havalarda yapılması gereken salça, kesme aşı, bulgur gibi kış hazırlıklarının ardından havaların soğumasıyla tandır ekmeği yapımına geçti. Yaz aylarında yapımı daha kolay olan tandır ekmeği kış mevsiminin olumsuz hava şartlarından dolayı kadınları oldukça zorluyor. Ve bu sebep ile sonbahar mevsiminde ekmek pişirip derin dondurucularda stok yapan kadınlar hazırlıklara son hızla devam ediyor.
Yıllardır kendi ekmeğini pişirerek hazır ekmek tüketmeyen Nafiye Püskküllü ekmek yapımı aşamalarını şöyle anlattı, ‘’ Kış hazırlığı olduğu için büyük bir leğene bolca un eliyorum. Hamuru gece 12-1 gibi yoğurup mayalanmaya bırakıyorum. Hamur sabah saatlerine kadar mayalanıyor. Sabahın erken saatlerinde kalkıp tandırı yakıyorum. Tandırın gür alevi dininceye kadar bende kütleri yapıyorum. Hamurun çokluğuna göre 150-200 tane pişiriyorum. Hazır ekmek yemiyoruz. Eskiden yapılan yöntemlerle yapıp yemek daha lezzetli ve sağlıklı oluyor.’’
Püsküllü, ‘’Ağrı’da kış ayları çok soğuk ve çetin geçtiği için ekmek pişirmek bizi oldukça zorluyor. Üşütüp hasta olmamak ve daha rahat bir kış geçirmek için bu zamanlar da çokça ekmek pişirip derin dondurucuda saklıyoruz. Kış başladığında kendimize yeteri kadar dondurucudan çıkararak tüketiyoruz. Bu sayede ekmekte bayatlama küflenme gibi durumlar da olmuyor.’’ İfadelerini kullandı.
Hazır ekmek tüketmemeye çalışan Püsküllü sözlerine şunları da ekledi; ‘’Eskiden hazır yiyecekler kullanılmazdı her şeyi kendimiz üretirdik şimdi ise tüm yiyecekler hazır. Ekmek çarşıdan alınmazdı şu anda hep hazır alınıyor. Biz bu hazır ekmekleri tükete tükete kilo aldık, şeker hastalığı çıktı. Bu yüzden tüketmemeye çalışıyorum. Tandır ekmeği daha sağlıklı.’’
Tandır ekmeği pişiren kadınlar ekmek pişirdikten sonra çay eşliğinde sıcak ekmek ve eritilmiş ev yağı ile yapılan hevrişk adını verdikleri yağlı ekmeği afiyetle yiyerek günün yorgunluğunu atıyor.
HABER: ASUMAN PÜSKÜLLÜ
FOTOĞRAF : ÇİĞDEM DOĞAN