KÜLTÜR-SANAT

Hz. Hızır ile Ahmed-i Hani’nin Buluştuğuna İnanılan Mekân: Hamur Ziyaret

Prof. Dr. Akif Arslan, İlçe Milli Eğitim Müdürü Kaya Karakoç ile birlikte Hamur'daki Hz. Hızır’ın geldiğine inanılan ziyaretgâhta  inceleme yaptı.

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Fakültesi Halk Edebiyatı Ana Bilim Dalı Başkanı Profesör Doktor Akif Arslan Ağrı'nın Hamur  ilçe merkezine 500 metre uzaklıkta bulunan halk arasında ‘Ziyaret’ olarak nitelendirilen  ziyaretgâhta  incelemeler yaptı. 

İnceleme esnasında AİÇÜ yüksek lisans öğrencisi Kaya Karakoç tarafından yapılan derlemeler sonucunda,  Hz. Hızır ile Ahmed-i Hani’nin buluştuğuna inanılan ziyaretgâh ve ziyaret ile ilgili çeşitli anlatıların olduğu bilgisi verildi. 

Kayıt altına alınan derlemeler ile ilgili olarak konuşan Kaya Karakoç,  "Anlatıların birine göre “Hızır Aleyhisselam’ın  Doğubeyazıt'a Ahmed-i Hani Hazretleri’nin evine gittiğine, fakat Ahmed-i Hani’nin evde olmadığı için Hz. Hızır’ın oradan ayrıldığına, bir süre sonra eve gelip Hz. Hızır’ın geldiğini anlayan Hani’nin Hz. Hızır’a Hamur’da  Havaran Kalesi karşısındaki  alanda yetiştiğine, bu alanda Hz. Hızır ile görüştüğüne, burada Hz. Hızır’dan bir şey istediğine, bunun sonucunda Hz. Hızır’ın  oradaki kayalara elindeki değnekle dokununca oda şeklinde kocaman bir yer açıldığına, odanın üst kısmından, günümüzde de akmaya devam eden ve bereket verici/şifalı olduğuna inanılan, buz gibi suyun aktığına, bu suyun çok fazla olup insanlara zarar verebileceğini söyleyen Ahmet Hani Hazretlerinin sözüne karşılık Hızır Aleyhisselam’ın  elindeki değneği  oraya dikerek, değnekten çoğalacak olan ağacın suyu dengeleyeceğini söylediğine" inanıldığını dile getirmiştir." ifadelerini kullandı. 

Ziyaretgâhla ilgili ilçe Milli Eğitim Müdürü Kaya Karakoç'tan  ayrıntılı bilgi alan Arslan, Hz. Hızır’ın geldiğine inanılan bu mekân ile ilgili halk arasında bilinen farklı anlatımların/inançların da olduğunu, yöre halkı arasında kutsal bilinen böyle yerlerin tanıtılmasının önem arz ettiğini ve buralarla ilgili halk inanışlarının, halk kültürü/edebiyatı için büyük ehemmiyete haiz olduğunu ifade etti.  

İkinci anlatımının da:  "Ahmed-i Hani Hazretlerinin Doğubeyazıt'a gitmek üzere buradan geçerken çok yorulduğundan kayanın dibinde otururken "bir su olsa da içsem,  abdest alıp yoluma devam etsem" şeklinde dua ettiği ve Allah'ın da onun duasını kabul ettiği anlatılır. Duadan sonra kayalık geriye doğru açılır  oda şeklinde mağaramsı bir boşluk oluşur,  yukarıdan buz gibi bir su akar. Ahmed-i Hani Hazretleri o sudan içer, abdest alıp namazını kılar, yola devam eder. Abdest alırken elindeki değneği toprağa saplamıştır. Ordan ayrılırken bu değneği unutup gider. öyle rivayet edilir ki bu diktiği değnekten bölgede bulunan söğüt ağaçları çoğalmıştır. insanlar da kutsal diye bildikleri için gelip dilek dileyerek bu ağacın dallarına çaput bağlarlar. Suyunu da kutsal ve şifalı saydıkları için götürüp içerler." olduğunu dile getirdi.

(Mahsuni İZCİ)