Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi ile İstanbul Teknik Üniversitesi işbirliğinde kurulan bir takım ile Hazreti Nuh'un Gemisi'ne ilişik olduğuna inanılan alan ile alakalı ilk resmi emek verme başlatıldı.

Üç mübarek kitapta yer alan ve ile alakalı çok fazla efsane barındıran Hazreti Nuh'un Tufanı ve Gemisi ile alakalı dünya üzerinde senelerdir muhtelif araştırmalar gerçekleştiriliyor. Gerçekleştirilen çalışmalardan en somut veriler Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesine bağlı Telçeker ile Üzengili köyleri içinde bulunan Durupınar Site'deki Hazreti Nuh'un Gemisi'ne ait olduğuna inanılan alanda yapılıyor.

İlk olarak 1959 senesinde varlığından haberdar olunan alanla ilgili yut dışından gelen araştırmacılar tarafınca oldukca sayıda çalışma ve araştırma yapıldı. Bu inceleme grupların arasında ara sıra Türkiye'den bilim insanları da yer aldı.

Yürütülen çalışmaları somutlaştırmak için Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi ile İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından bir emek verme ekibi oluşturuldu.

Oluşturulan ekibin başkanlığını Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Faruk Kaya ve İstanbul Teknik Üniversitesi ağrı haber Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kumral yapıyor. Kurulan ekip Hazreti Nuh'un Gemisi ile alakalı Türkiye'den ilk kez resmi olarak inceleme meydana getirmeye başlamış olacak.

Hazreti Nuh'un Gemisi ile ilgili yapılan araştırmanın Ağrı için önemli bulunduğunu belirten Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Abdulhalik Karabulut, çalışmaların olumlu neticelenmesi kentin gelişimine katkı sunacağını belirtti.

Hazreti Nuh'un Gemisi ile ilgili oldukça sayıda çalışmaya imza attıklarını belirten Karabulut, "Ağrı Dağı ve Nuh(Aleyhisselam)'un Gemisi çok mühim bir ikilem. Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi olarak 2023 yılında '7. Uluslararası Ağrı Dağı ve Nuh'un Gemisi' sempozyumu yapacağız inşallah. Özellikle 3 tek tanrılı kutsal kitapta Nuh'un Gemisi ve Tufan bilhassa vurgulanıyor. Ağrı ve Nuh'un Gemisi'nin Kitab-ı Mukaddeste önemli bir yeri var. ağrı haber Kitab-ı Mukaddeste Nuh'un Gemisi'nin Ağrı Dağı'nda olduğu bilhassa vurgulanıyor. Bunun içindir ki İslam dışındaki öteki diğer dinlerde Ağrı Dağı kutsal bir dağ olarak kabul ediliyor. Müslüman alemde de Nuh'un Gemisi'nin Ağrı Dağı'nda olması ile alakalı ciddi çalışmalar var. Bizde sempozyumlarda buna şahit olduk. Bu çerçevede bizler kısa vakit önce Ağrı İbrahim  ağrı haber Çeçen Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi olarak ikili bir protokol imzaladık." dedi.

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdulhalik Karabulut

"… ciddi duyarlı bilimsel araştırma yapacağız"

Alan ile ilgili yapılacak çalışmada takip edilecek yol haritasını özetleyen Karabulut, "Yaptığımız bu protokol çerçevesinde ilk adım olarak Ağrı Dağı'nda Nuh'un Gemisi'nin izlerini bulmak için ilmi bir inceleme yapmayı planladık ve takımlar oluşturduk. Ekipler bu hafta gerek Ağrı Dağı'nda ve gerekse Ağrı Dağı eteklerindeki Telçeker köyündeki Nuh'un Gemisi'nin siluetinin olduğu bölgede hem yer üzeri ve aynı zamanda yer altı birçok numune aldılar ve bu tarz şeyleri İstanbul'da, İstanbul Teknik Üniversitesi laboratuvarlarında inceleyecekler. Bu inceleme neticesinde bize bir yol haritası belirleyecekler. Bu yol haritası çerçevesinde amacımız bilhassa bu çalışmanın devamında yeraltı görüntüleme metotları ile ağrı haber bu bölgede yer altında bir geminin bulunup bulunmayacağı ile ilgili ciddi duyarlı ilmi araştırma yapacağız. ağrı haber Bu araştırma neticesinde inşallah bir geminin, yapının burada olduğu kararına varırsak ondan sonra bunu daha da detaylandıracağız. Yaş tayinleri ile de bunlar yapıldığında artık Hazreti Nuh'un yaşadığı periyodu de dikkate aldığımızda bizlere ciddi anlamda ilmi verilere dayalı bir netice vermiş olacak. Buda inşallah Ağrı'nın gelişimine oldukça mühim bir katkı yapmış olacak." ifadelerini kullandı.

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Faruk Kaya

Oluşturulan heyetin başkanlığını yürüten Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Faruk Kaya ise şunları söylemiş oldu:

"Hazreti Nuh'un Gemisi ağrı haber ile alakalı hem Kur'an-ı Kerim'de yer alması ve hem de Tevrat, İncil'de yer alması farklı toplumlarda farklı bir yeri olan küresel bir iman turizmi durumudur biz o halde değerlendiriyoruz. Hazreti Nuh'un Gemisi'nin olduğu bölgeler ile ilgili oldukça değişik bölgeler var ama en oldukça dillendirilen yerlerden bir tanesi de Ağrı Dağı ve derhal 1959 senesinde Telçeker, Üzengili köyleri arasındaki doğal anıtın olduğu yerdir. Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi olarak bu alanda 2003 yılından itibaren emekler yapıyoruz. En son işte ben 2020 yılında Ağrı Dağı ve Nuh'un Gemisi adlı kitap kaleme almıştım ve bunu yayınladım. Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor."

"Tabi bu aktüel ve gizemli bir mevzu"

Prof. Dr. Faruk Kaya, "Tabi bu güncel ve esrarengiz bir konu. Gizemini kaybetmiyor hiçbir zaman. 1829 yılından itibaren Friedrich Parrot'un Ağrı Dağı'na tırmanışı ile beraber başlayan bir arayış Ağrı ve etrafında. Daha sonra 1959 senesinde Durupınar Site'deki alan eklendi ve bununla birlikte Ağrı'da iki yerde Nuh'un Gemisi aramaları başladı. Üniversite olarak bu yaptığımız emekleri daha ileriye taşıyabilmek için İstanbul Teknik ağrı haber Üniversitesi ile bir ortaklaşa iş protokolü yaptık. Bu protokol çerçevesinde İstanbul Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kumral ve benim başkanlığımda bir takım oluşturduk. Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi, doğal olarak Ağrı Valiliği'nin de himayelerinde bu alandaki arayışlar artık resmiyete binmiş oldu." benzer biçimde konuştu.