Ağrı Dağı'nın 4 Şubat tarihinde resmi olarak tırmanışa açılacak olmasını değerlendiren Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan, bu faaliyetin ekonomik olarak ciddi bir anlam barındırdığını ve kentin turizm potansiyeline olumlu katkı sağlayacağını kaydetti.
2015 yılından beri Türkiye'nin çatısı olarak nitelendirilen Ağrı Dağı resmi olarak tırmanışa kapalı durumda.
5 bin 137 metre yüksekliği ile Türkiye'nin en yüksek dağı olması ile birlikte Ağrı Dağı, barındırdığı değerler nedeni ile dünyada en bilinen dağlar arasında yer alıyor.
Hazreti Nuh'un (Aleyhisselam) gemisinin varlığının asırlarca burada aranması, çeşitli efsane, hikayelere konu olmasının yanında Ağrı Dağı, yılın her mevsiminde farklı aktivitelerin yapılabilmesine müsait olması nedeni ile de büyük bir ekonomik potansiyel oluşturmakta.
Ağrı Dağı'nın resmi olarak 4 Şubat'ta tırmanışa açılacak olması nedeni ile bir değerlendirmede bulunan Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan dağın tırmanışa açılmasının Türkiye'nin geleceği açısından önemli olduğuna vurgu yaptı.
"Ağrı Dağı'nın turizme açılması büyük bir önem arz ediyor"
Tırmanışa açılmasının 'Büyük Ağrı Dağı' projesinin de ilk kıvılcımı olduğuna işaret eden Savcı Sayan, "Ağrı Dağı'nın turizme açılması büyük bir önem arz ediyor. Hem turizm hem de güvenlik açısından psikolojik bir etkisi var. Bugüne kadar bölgede böyle bir şey gerçekleşmediği için turizm yatırımcıları buraya gelip yatırım yapamıyorlardı. Şunu düşünüyorlardı, "Burası tırmanışa kapalı ise haliyle burada bir terör sorunu var." diyorlardı. Ama Allah'a çok şükür bunları aştık, bu durum ilerde bize büyük anlamda ekonomik olarak geri dönecektir." dedi.
"Ağrı Dağı'nın Türkiye'nin ekonomisine katkı yapacak modeli devreye geçmiş olacak"
Sayan, "Çünkü tırmanış ile birlikte para kazanacak oradaki sektörler. Onun dışında gümrüğün de yatırım anlamında bu tırmanış ile ilgili önemli bir durumu var. Türkiye'nin geleceği için 'Büyük Ağrı Dağı' projesinin ilk kıvılcımıdır. İnşallah bu proje ile birlikte bizim hayal ettiğimiz Ağrı Dağı'nın Türkiye'nin ekonomisine katkı yapacak modeli devreye geçmiş olacak. Bu da bizim için mükemmel bir durumdur. Tırmanışın ülkemize, milletimize, Ağrı'ya hayırlı uğurlu olmasını diliyorum." ifadelerini kullandı.
"Birçok sektörde tırmanıştan ekmek yiyen insanlar var"
Tırmanışı heyecanla beklediklerini belirten Dağcı Mehmet Çelen ise şunları söyledi:
"Babadan gelen bir tecrübe ile 20 yıldır dağ rehberliği yapıyorum. Sadece Ağrı Dağı değil dünya geneli dağ tırmanışları yapıyorum. 2015 yılından beri resmi olarak Ağrı Dağı tırmanışa kapalı. 4 Şubat tarihinden itibaren tırmanışa açılacakmış, bu da bizi memnun etti. Ağrı Dağı dünya genelinde tanınan bir dağdır ve tırmanışının turizm ekonomisi açısından da iyi bir gelir olur. Burada dağcısı, restoranı, oteli, yük taşıyan katır sahipleri var, köylüler gibi birçok sektörde tırmanıştan ekmek yiyen insanlar var. Tırmanışın başlaması çok güzel olur."