UCİM Ağrı İl Sorumlusu Yusuf Yıldırım ile gazetemize özel röportaj gerçekleştirdik. UCİM Derneği ile ilgili merak edilen bütün soruları samimi bir dille cevaplandıran Yıldırım, Derneğin amaç ve görevlerini, Ağrı'daki hedeflerini ayrıntılı bir şekilde anlattı...

Yusuf Yıldırım:  Röportajımıza başlamadan önce size teşekkür etmek isterim. Basının demokratik hak ve özgürlükler çerçevesinde ifa ettiği bu hizmet, zorlukları nedeniyle her türlü takdiri ve teşekkürü hak etmektedir. Bu bağlamda size ve röportajda emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum.

Ben Yusuf Yıldırım, Ağrı Hamur doğumluyum. İlkokul, ortaokul ve Lise eğitimimi

Ağrı'da tamamladım. Üniveriste hayatımı ise hala Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesinde  devam ettirmekteyim. Başlangıç seviyesinde ingilizce bilmekteyim. Yaklaşık 3 yıldır Sivil toplum kuruluşların da gönüllü olarak görev yapmaktayım, kurucusu olduğum Ağrılı çocuklara Yardım Derneğinin genel sekreterliğini ayreten başka STK'larda yönetim kurulu üyeliği halihazırda ise UCİM Ağrı'nın İl Sorumluluğunu devam ettirmekteyim.

Ucim ile nasıl tanıştım, Ağrı'daki amaç ve hedeflerimiz neler kısaca bahsetmek isterim...

Ucim ile tanışmama maalesef ki 2018 yılında yaşanan 2 Acı olay vesile oldu. Ankara'da Eylül, Ağrı'da ise Leyla'nın ölüm haberleri. Yakından takip ettiğim için bu süreçte Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı İle Mücadele Derneği (Ucim) ile tanıştım.

Sonrasında bir şeyler yapmam gerektiğini, yaşanan çocuk istismarlarını ve çocuk ölümlerinin görmemezlikten gelmemem gerektiğini fark ettim. Ve bu mücadeleye başladım. Çocukların sağlıklı bir biçimde yetişmesini sağlamak, çocukları her türlü istismardan korumak ve bu yaşanan acı olayların önüne geçmeyi amaç olarak benimsedim. 

Hedef olarak ta Ağrı da bulunan tüm ilçe, mahalle, köyler ve beldelere ulaşarak Çocuk istismarı konusunda halkımızı bilinçlendirmek ve çocuklarımızın yanlarında olmalarını sağlamak.

UCİM Ağrı İl Sorumlusu Yusuf Yıldırım dernekleri hakkında bilgiler vererek, "Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği (UCİM); amacı, çocukların sağlıklı bir biçimde yetişmesini sağlamak, çocukları her türlü duygusal, fiziksel ve cinsel istismar ile her türlü ihmalden korumak, bu olayların yaşanmasının önüne geçmek olan ve hiçbir kâr amacı gütmeksizin, Şubat 2021 itibariyle sayıları 65.000'i aşan gönüllü üyesi ile 73 İlde yapılanmış durumda. Erzurum, Antalya ve İzmir'de bulunan temsilcilik ofisleriyle, Türkiye ve Avrupa'nın ilk İhmal ve İstismarı önleme Merkezini İzmir'de kurmuş bulunmaktayız. Mayıs ayına kadar, İstanbul, Ankara ve Konya'dada bu merkezlerimizi açmış durumda olacağız.

Bu şekilde Türkiye çapında aktif bir biçimde faaliyet gösteren bir Derneğiniz." Dedi.

"KENDİNİ ÇOCUK İSTİSMARİ İLE MÜCADELEYE ADIYAN 2 GÜZEL İNSAN"

Kuruluş hikayesini anlatan Yıldırım, "Derneğimizin kurucularından olan Genel Başkanımız Saadet Özkan; İzmir'in Menderes ilçesinde bir köy okulunda görev yaptığı sırada okul müdürünün yıllarca ve pek çok çocuğa karşı gerçekleştirdiği istismarı ortaya çıkaran, bu yöndeki çabası ve iz sürmesi sayesinde ilgili kişinin yargılanarak 82 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmasını sağlayan kahraman bir öğretmendir. Saadet Öğretmen, bu çabası ile yurt içinde çocuk istismarı konusundaki farkındalığı zirveye taşıdığı gibi 2017 yılında, Amerikan Başkanı Donald Trump'ın eşi Melania Trump'ın elinden “Uluslararası Kadın Cesaret Ödülü” de almış, 3 Aralık 2019 tarihinde Türkiye'nin önemli dergilerinden biri olan Elle Dergisinin düzenlediği ELLE STYLE AWARDS töreninde “Yılın İlham Veren Kadını” ödülünü de almış ve bu konuya kendini adamış bir aktivisttir. Çocuk istismarı konusundaki mücadelesine tüm yurt çapında destek gelmesi üzerine Mersinli iş adamı olan, derneğimizin genel başkan yardımcısı Yücel Ceylan ile çocuklara adalet arayışında yolları kesişmiş, hukuksal bir mücadeleye başlamışlar ve Yücel Ceylan ile çocuk istismarı ile mücadeleyi ülke genelinde ve dünyada sürdürmek için Ucim, Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği'ni 11 Temmuz 2017 Tarihinde kurmuşlardır." İfadelerini kullandı.

  "DERNEĞİMİZ BİLİNÇLENDİRME ÇALIŞMALARI YAPMAKTADIR"

Yusuf YILDIRIM dernek faaliyetlerinden bahsederek, "Derneğimiz; toplumsal bilinçlendirme ve eğitim çalışmalarının yanı sıra bünyesinde barındırdığı pek çok gönüllü avukatı ile mağdur çocuk ve ailelere, hâlihazırda görülmekte olan davalarda hukuki destek, gönüllü psikologları eliyle ise psikolojik destek alınması konusunda rehberlik hizmeti vermekte, pek çok gönüllü üye eliyle yurdun dört bir yanında sahada, üniversitelerde dernek üyesi gönüllü öğrencilerle, yerel yönetimler ve özel şirketlerle iş birliği içerisinde bilinçlendirme çalışmaları yapmaktadır." Şeklinde belirtti.

  "ALANINDA UZMAN PROFESYONELLER FAALİYET GÖSTERMEKTEDİR"

Yıldırım, "UCİM bünyesinde, başta öğretmenlerimiz olmak üzere; hukukçular, psikologlar, ev hanımları ve birçok meslek grubundan alanında uzman profesyoneller  faaliyet göstermektedirler. Aynı zamanda dernek kuruluş şemasında birimlere ayrılmış bir süreklilik bulunmaktadır. Bu birimler Hukuksal-Rehabilitasyon-Eğitim-Proje-Saha olarak faaliyet göstermektedir.

Genel Merkezimizde çalışan birimler:

- Hukuk Hizmetleri Birimi

- Rehabilitasyon  Hizmetleri Birimi.

-İnsan Kaynakları ve İletişim Birimi

-Acil İhbar Hattı Birimi

-Sosyal Medya Birimi

-Mali Hizmetler ve Denetleme Birimi" bilgisini verdi.

" ÇOCUK İSTİSMARI DAVALARINI TAKİP EDİYORUZ "

Yıldırım, " UCİM olarak, ülkemizde yaşanan çocuk istismarı olgularının azalmasına yönelik çalışmalar yapmakta; toplumsal farkındalığı arttırıcı faaliyetler, eğitimler ve önleyici çalışmalarla alana katkı sağlamaktayız. Bünyesinde bulunan 1000 aşkın gönüllü avukatla davaların takibini yapıp,müdahilik talebinde bulunmakta, aktivistlerimizle cinsel istismar davalarında gözlemci olarak ailelerin yanında olmaktadır. İstismar mağduru çocuklarımızın psikologlarımız ve eğitimcilerimiz tarafından travma odaklı terapi süreci başlatılmakta, takibi yapılmakta ve üniversite hastanelerinden destek alınmaktadır. Aynı zamanda hukuksal boyutta faaliyetlerimiz de devam etmekte ve davaların takibi yapılmaktadır.

Merkezimizde çocuklara uygulanan başlıca faaliyetler arasında;

-       Oyun terapisi

-       Drama

-       Travmayı ele alma ve önleme

-       Müzik

-       Resim

gibi faaliyetler bulunmaktadır.

Birçok üniversitede öğrenci kulüplerindeki arkadaşlarımızı derneğimiz bünyesinde eğiterek çocuklarımızın tiyatro, resim, spor alanlarında faaliyet göstermelerine olanak sağlamaktayız." Dedi.

UCİM Ağrı İl Sorumlusu Yusuf Yıldırım, " Ağrı da bulunan kurumlara, Sivil toplum örgütlerine, bürokratlara ve Ebeveynlere seslenerek

toplumun kanayan yarası olan Çocuk istismarı ile mücadelemizde bizlerin yanında olup, çocuk istismarını kökten bitirine kadar bizimle olmalarını, bizi yanlız bırakmamalarını istedi.Şuan UCİM Ağrı olarak 700 üye sayısına ulaşmış bulunmaktayız, 100 kişilik aktif bir üye sayısı ile çalışmalarımıza kaldığımız yerden devam edeceğiz" bilgisini verdi.