BİZE BİR MODEL LAZIM

Biz kimiz?
Allah’a sonsuz, sınırsız şükürlerle hamdü senalar olsun ki biz Allah’a ve gönderdiklerine inanıp güvenmiş olan kullarıyız.

Bizleri yoktan yaratan ve her an rızıklandıran sahibimiz Rahman Allah, irade verdiği varlıklara gücü ve imkânları oranında sorumluluklar vermiş. 
Allah’ı tanımak ve kulluk etmek için imtihan dünyasında herkesin kalitesi ve değeri ortaya çıksın diye sınanırken
Allah’a kulluğun gereği olarak da insanın ıslahı için gayret etmemiz,
 Adaletin tesisini sağlamaya çalışmamız,
Hakça paylaşımın yapılmasını sağlamamız,
Zulmü sonlandırmak için gerekenleri yapmamız,
Mazlumun hakkının alınmasında destek olmamız,
İnançta tevhide tavizsiz riayetimiz,
İbadetlerin samimiyetle ifası,
Kullar arasında adil olmamız, 
Yaratılmışlara merhametli davranmamız insanlığın ve güvenilir olmanın gerekleridir.

Allah Teâlâ, çok daha zor şartlarda ve bugünkü imkânlardan mahrum olduğu halde bunu en güzel haliyle başaran Rasulu Hz.Muhammed (sas)’i bize örnek göstererek onu rol model almamızı emretmiştir.
Allah Rasulu Hz.Muhammed  (sas), Allah’ın kelam sıfatının tecellisi olan hikmet dolu Kur’an-ı Hâkim’de olduğu gibi az sözle çok mana ifade ederdi. 
Allah Rasulu Hz.Muhammed  (sas), derin ve kapsamlı konuşmalarıyla uzun uzun anlatmak yerine kısa ve özlü ifadelerle muhatapta anlaşılmayan hiçbir şey bırakmayacak tarzda etkin bir şekilde hitapta bulunurdu.
Allah Rasulu Hz.Muhammed  (sas) ‘in bütün konuşmalarında, sade, samimi, gösterişten uzak, hikmetli ve edebî bir dil kullanması muhataplarını gönülden etkileyen önemli etkenlerden birisi olmuştur. O (sas), insanlara bazı durumların vehâmetini göstermek, onları bazı şeylere karşı uyarmak,dikkatlerini diri tutmak maksadıyla çeşitli ifadeler kullanmıştır. Bu uyarı cümlelerinden birisi de “bizden değildir’’ifadeleridir.
Allah Rasulu Hz.Muhammed  (sas) ‘in “bizden değildir’’ifadeleri:
Yolumuzdan,
Sünnetimizden,
Yaşam tarzımızdan,
Davranış modelimizden,
Bize yakışandan,
Dosdoğru çizgimizden,
İlahi rıza için takip ettiğimiz usulden
Sünnetimizden değildir anlamlarında kullanılmıştır; 
Hz. Peygamber (sas)’in “sünnetim” ifadesinden kastı onun ortaya koymuş olduğu “örnek yaşam tarzı” ve “rehberlik”tir. Bu hayat tarzının içerisine; onun sözleri, fiilleri (uygulamaları) ve takrîrleri (izinler,onayları) de girmektedir. Allah Rasulu Hz.Muhammed  (sas) ‘in sünneti, her mümin için olduğu gibi  hatta her insan için de rahmet vesilesi ve tecellisidir. (Alemlere rahmet olarak gönderilen son kitabın yine  alemlere rahmet olarak gönderilen son elçisi (Enbiya Suresi 107)  Allah Rasulu Hz.Muhammed  (sas) ‘in hayatındaki ideal bir yaşam tarzını simgeleyen sünnetine tâbi olmak, İslâm’ı doğru bir şekilde yaşayabilmek için de çok önemli ve gereklidir. Bundan dolayıdır ki Allah Teâlâ, Resûlu’ne uyulmasını emretmektedir: “De ki: “Eğer Allah’ı seviyorsanız bana uyun ki, Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın. Çünkü Allah çok bağışlayandır, çok merhamet edendir.”
Sünnet, Peygamber ufku, müslümanca yaşama sanatı, müslümanın rehberi, müminin estetiği, her insanın eksik ve kusurlarına rağmen örnek alıp uyguladığında insanı kamil olma yolunda hızla mesafe aldırıp başarı sağlayıcı en kestirme ve güvenilir yol    olarak değerlendirilmiştir. (O’nun ahlakı Kuran idi diyen Hz.Aişe annemize rahmetler dileriz) 
Allah Rasulu Hz.Muhammed  (sas) ‘in Sünneti, Hz. Peygamber’in usulü, adâbı ,tarzı ve Kur’ân ahlâkıdır. Onunla Yüce Allah’ın hak dini tebliğ etmesi ve ona insanlığa rehberlik yapması için gönderdiği Nebi’nin seçmiş olduğu yol kastedilir. Allah’ın dinini anlama ve onu hayattaki bütün işlere uygulamada teorik ve pratik olarak Hz. Peygamber’in getirmiş olduğu Nebevî yöntem demektir.
Bütün peygamber  gönderilen toplumların/halkların yapmış oldukları zulümleri ve kötü davranışları  utanmadan ve çekinmeden aşikar ve pervasızca işlendiği günümüzde bütün vahiyleri  içeren  ve mükemmel hali olan  Aziz Kur’an -ı Kerim’e ve peygamberlerin sonuncusu, son ilahi reçetenin mükemmel uygulayıcısı ve üstün  başarı neticesi, örnek ve önder,  Allah Rasulu Hz.Muhammed  (sas) ‘in sünnetine, usulüne, pratiğine, uygulamalarına, dosdoğru çizgisine, davranışlarına,  hayat tarzına, mükemmel ölçülerin ve dengelerin rol modeline uyup yaşadığımız her ana ve mekana örnekliğini yansıtmamız lazım.
 Her türlü kötülükten sakınarak iyiliğin hâkimiyeti için gayret eden aziz insanlara selam, dua ve muhabbetlerimle…
 Erkan FURKANOĞLU
Kıbrıs/21.08.24/17.43