Türkiye'nin önemli hayvan borsalarından olan Ağrı Hayvan Borsa'sında hayvan alım satımında maliyetlerin oluşturduğu olumsuz tablonun kendilerini etkilediğini belirten besiciler, satışların yeteri seviyede olmadığını söyledi.
Ağrı Hayvan Borsası ülkenin çeşitli illerinden gelip hayvan alım satımı yapmak isteyen hayvan besicilerini ağırlıyor.
Nüfusun büyük bir çoğunluğu hayvancılık ile ilgilendiği için bu sektör kentin ekonomisinde lokomotif görevi görmekte.
Mevcut hayvan varlığı ile bakir meralarda otlayan hayvanların eti lezzeti olması nedeni ile il dışından çok sayıda yetiştirici kente gelerek hayvan alımı gerçekleştirmekte. Kentteki hayvan Borsası'nda yoğun bir sirkülasyon olmasından dolayı aynı zamanda komşu illerden yetiştiriciler hayvanlarını satmak için uğradığı merkez konumunda.
Hayvan Borsası'nda zaman zaman hareketliliğin olduğunu belirten yetiştiriciler, aynı zamanda maliyetlerin artması nedeni ile hayvan alım satımında durgunluğun yaşanmasına etki ettiğini belirtti.
Hayvan fiyatları ve piyasa hareketliliği hakkında konuşan yetiştirici Ahmet Sülün, yaşadıkları en büyük sıkıntının maliyet artışı olduğunu söyledi.
Sülün, "Maliyetlerden dolayı şuan sıkıntı yaşıyoruz. Hayvan aldığımız zaman maliyetler şişiriyor, şişirdiği zaman bu defa fiyata yansıyor. Şuan piyasada gerileme var, ağrı haber şuan ki piyasa ile önceki piyasa kıyas yaptığın zaman yüzde 50 düşüş var. 6-7 aylık buzağılar 25 bin TL'den başlıyor 40 bin TL'ye kadar çıkıyor çift bazında diyorum. Kurbanlık hayvanlarda 40 bin TL'den başlıyor 60 bin TL'ye çıkıyor o fiyatlara satılıyor." dedi.
Diğer bir yetiştirici Ramazan Kaya ise, "Hayvanların fiyatlarında çeşitli değişiklikler oluyor. İşte çifti 45 bin TL ile 55 bin TL arasında değişiyor. Bazı hayvan cinsleri 60 bin TL'ye kadar alıcı bulabiliyor. Canlı kilogram şuan 85 TL. İyi bir simental cinsi büyükbaş 60 bin TL'ye kadar alıcı buluyor, yerli hayvan ise 35 bin TL ile 43 bin TL arasında fiyatları değişebiliyor." ifadelerini kullandı.
Küçükbaş hayvan yetiştiricisi Mehmet Heman
"Masraflar nedeni ile hayvan alım satımı piyasası normaldir." diyen Ercan Küsmü, "Saman kilosu 1,5 TL iken birden 3 TL oldu, yem pahalı. Bu pahalılığın açtığı sıkıntı milleti zarara uğratabiliyor. Tanesi 15 bin TL'den başlayan hayvanlar var, ta 30 bin TL'ye kadar." şeklinde konuştu.
Kamuran Çelik, "Muş'un Malazgirt ilçesinden hayvanları buraya getirdim satmak için. Piyasa bayağı durgun, satış olmadığı için biraz zarar ettik. Tekrar araca yükleyip Malazgirt'e geri götüreceğiz." diye konuştu.
Küçükbaş hayvan yetiştiricisi Mehmet Heman ise piyasa hakkında olumlu bir tablo çizerek şunları söyledi:
"Durumumuz iyidir şükür, koyunların çiftini 4 bin TL ile 4 bin 800 TL arasında satıyoruz. Sabah saat 07.00'da geldik hayvan borsasına. 55 tane koyun getirdik satmak için 25 tane daha koyun aldık ilaveten. Bu 80 hayvandan 30 tanesini sattık, şimdilik elimizde 50 tane hayvan kaldı."
Yetiştirici Hikmet Heman, "Allah helal bir rızık nasip etmiş, alım satım yapıyoruz. Şimdilik biraz zorlanıyor, birkaç ay öncesini arıyoruz açıkçası." dedi.
Hayvan alım satımında zarar ettiklerini belirten Sinan Cengiz, "Yemin torbası şuan 400 TL olmuş. Şuan ki hayvanlarım besidedir, zarar ediyorum, satmak istiyorum satamıyorum. Arpanın tonu olmuş 7 bin TL." diye konuştu. (İLKHA)