Verimli arazileri ve bilhassa iklim şartlarından dolayı birtakım ürünlerin şartların oluştuğu, verimli yetişebildiği Ağrı'da ayçiçeği üretimi açısından kent son yıllarda mühim bir seviyeye gelmiş durumda.
Üretimde kentin geldiği noktayı ve oluşturduğu istihdam hakkında malumat veren Ağrı Valisi Osman Varol, kentte üretilen ayçiçeğinin hem lezzetli bulunduğunu, ekonomiye ve istihdama da büyük katkı sağladığının altını çizdi.
"Ayçiçeği üretimi gerçekten ilimizde artırıyor." diyen Vali Osman Varol laflarını şöyleki sürdürdü:
"İlimiz ayçiçeği üretimi açısından çok uygun bir yer ve çiftçimizde de yer yer bu anane azar azar oturmaya başladı. Şuan itibari ile 44 bin dekarlık alanda ayçiçeği ekilişi var. Bunun 23 bin dekarlık kısmı yağlık, 21 bin dekarlık kısmı da çerezlik ve alıcıların, tedarikçilerin beğenmiş olduğu kaliteli bir ürüne haiz Ağrımız. Hem toprak ve hem iklim özellikleri, gece gündüz sıcaklık farkı nedeni ile çerezlik ürünlerin içi hem dolu oluyor bununla birlikte inanılmaz lezzetli oluyor. Bunun içinde çok fazla ilgi görüyor. Bizde devlet olarak, Özel İdare imkânları ile çiftçimizi desteklemeye çaba gösteriyoruz."
Verimli toprakları nedeni ile kentin il dışından üreticilerin dikkatini çektiğini ve kayıt yaptırarak kentte büyük üretimler yaptığını söyleyen Vali Varol, "Son yıllarda ancak dışarıdan gelip burada arazi kiralayıp bu işi yapmak yanında, çiftçilerimizde ciddi anlamda alaka göstermeye başladılar. Bugün hasat için ziyaret ettiğimiz mevcut çiftçimiz 1400 dekarlık alanda bu tarımı gerçekleştiriyor ve dekar başına da yaklaşık 350 kiloluk bir verim var. Bu hem ülkemiz ekonomisine katkı elde eden bununla birlikte bunu üreten çiftçiye fazlaca katkı sağlayan bir tarım türü. İlimizde de bunun gelişmesini görmek bizi ziyadesi ile mutlu ediyor. 44 bin dekarlık ekiliş alanı mevcut şuan, gelinen noktadan memnunuz ama bunu çoğaltmak için seneler içerisinde daha fazla çiftçimizin bunu tercih etmesin için çalışmalarımıza da devam edeceğiz. Bir öteki tarafı da işte arkamda görmüş olduğunuz şeklinde kardeşlerimiz hasat çalışmalarında büyük bir çaba gösteriyorlar, bununla beraber istihdam da sağlıyor. Şuan burada çalışan vatandaşlarımızın bir çok bu yörede çalışan insanlarımız, onlarda bir halde aile ekonomilerine katkıda bulunmuş oluyorlar." ifadelerini kullandı.