Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi, Mekatronik Bölümünde eğitim bulan üniversite öğrencileri, patentini aldıkları robotik kolların üretimini yapıyorlar.

Günlük hayatımızda birçok alanda karşımıza çıkan ve otomasyon sistemleri ile çalışan makineler üzerinde emek verme yürüten Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Mekatronik Bölümü öğrencileri, patentini aldıkları robotik kolun üretimini yapıyorlar.

Robotik kolların çizim, tasarım, kodlama ve üretimin tamamını öğrencilerin kendilerinin yapmış olup geliştirdiğini söyleyen Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Mektaronik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Bünyamin Aygün, ileriki zamanlarda bu kolların daha büyüklerini de yapacaklarını belirtti.

"Öğrencilerimizi en iyi biçimde yetiştirmeye çalışıyoruz"

Bu bölümden mezun olan öğrencilerin otomosyon sistemi ile çalışan bütün makineler üstünde çalışabilecek seviyeye geldiklerini belirten Aygün, "Öğrencilerimiz bölümümüze geldiklerinde, son zamanların gerektirdiği bütün otomasyon kuralları içeren emek harcama sistemlerini öğreniyorlar. Biz temelde robotik kodlama ve ordinoyu öğretiyoruz. Öğrencilerimiz çalıştırmak istedikleri makinelerin çizimlerini yapıyorlar, çizim yaptıktan sonrasında 3D yazıcılardan bu parçaları çıkarıp, birleştirip istedikleri makineleri ortaya çıkarıyorlar. Ortaya çıkardıkları makineleri ordinoyla ona kod yazıp çalıştırabiliyorlar. Buradan mezun olan öğrenciler özelikle otomasyon sistemleri, evlerimizdeki çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, bankamatiklerdeki robotları kodlayıp çalıştırabilecek seviyeye geliyorlar. Temel öğrenimden sonrasında laboratuvarlarımızda uygulamalar yapıyoruz. Gelecekte tüm makinelerin otomasyon sistemine geçeceğini düşünerek, her çıkan yeni programı takip ettirerek öğrencilerimizi en iyi biçimde yetiştirmeye çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

"Poligam cihazını arkadaşlarımızla tasarlayıp patentini de aldık"

Kendi tasarladıkları ve patentini de aldıkları poligam cihazlarının üretimi hakkındaki malumat veren Aygün, ilerleyen zamanlarda daha büyüğünü de yapaklarını söylemiş oldu.

Konuşmasına devam eden Aygün, "Burada üretmiş olduğumuz bütün robot kollarının çizimleri öğrencilerimize ait. Robot kollarımız temel ölçüde olan robot kolları ama küçük bir robot kolunu çalıştıracak kodları yazdıktan sonra çok büyük bir robot kolunu da çalıştıracak yazılımı yapabilir. Burada poligam cihazını da yine arkadaşlarımızla tasarlayıp patentini de aldık. Onu da aynı biçimde SolıdWorks programı ile çizip tasarladık. Daha sonrasında, ordino yazılımıyla üstüne reklam olabilir, eğlence amacıyla olabilir veya bir ders anlatımında kullanılmak suretiyle daha büyüğünü yapacağız. Öğrenciler derslere uzaktan bağlandıkları vakit soruları orada bize yazılı biçimde gösterebilecekler. Bu tasavvur şu anda en fazlaca reklamcılık alanında kullanılan bir cihazdır. Yine onun da tasarımı, çizimi, kod yazılımı bize ve öğrencilerimize ait." dedi.