SAĞLIK

Ağrı Aile Sağlığı Merkezi doktorlarından yeni yönetmeliğe dair açıklamalar

Ağrı Merkez Üniversite Aile Sağlığı Merkezi Doktorları Dr. Yusuf Çetin ve Dr. Burla Karadağ, Sağlık Bakanlığı tarafından yürürlüğe giren yeni ‘Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ hakkında açıklamalarda bulundular. 

Vatandaşların özellikle birinci basamak sağlık hizmetlerinden etkin yararlanmasının hedeflendiğini belirten Dr. Burla Karadağ, "Vatandaşlarımızda özellikle şu alışkanlığı kazandırmak istiyoruz; sağlık ile ilgili herhangi bir endişeleri olduğunda akıllarına ilk olarak aile hekimlerinin gelmesi ve aile hekimlerine güvenle başvurmalarını istiyoruz.” dedi.

Yeni Yönetmeliğin Türkiye'de sağlık hizmetlerinin kalitesini artırmak ve eş güdümlü olarak vatandaş ile çalışan memnuniyetini arttırmak amacıyla yürürlüğe girdiğini belirten Dr. Yusuf Çetin, yönetmelikle hangi yenilikler yapıldığı, bunların sağlık hizmetlerine nasıl yansıyacağı konusunda bilgi verdi.

Birinci basamak sağlık hizmetlerinin amacı ve önemi hakkında bilgi veren Dr. Burla Karadağ, “Birinci basamak sağlık hizmetlerinin amacı sunulan tanı, tedavi ve teşhis hizmetleri ile birlikte taramalar, izlemler, aşılamalar ve sağlık eğitimleri ile halk sağlığını korumak, hastalıkların ortaya çıkmasını önlemek, hastalıklara zamanında müdahale etmek ve toplumun yaşam kalitesini arttırmaktır. İlçe Sağlık Müdürlükleri, Toplum Sağlığı Merkezleri, Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM), Aile Sağlığı Merkezleri ve Acil Sağlık Hizmetleri birinci basamak sağlık hizmetlerinin sunulduğu hizmet birimleridir.” dedi.

“Vatandaşlarımız, Aile Hekimliği Birimlerinden ücretsiz ve kaliteli hizmet alabilirler”

Tüm vatandaşların ücretsiz ve kaliteli bir biçimde hizmet alabileceğini belirten Dr. Karadağ, “Vatandaşlarımıza kaliteli hizmetin sunulduğu Sağlıklı Hayat Merkezlerine başvurarak sağlıklı beslenme, fiziksel hareketlilik, psikososyal destek, ağız ve diş sağlığı, kadın ve üreme sağlığı ve kanser taramaları gibi konularda ücretsiz hizmet alabilirler. Bununla birlikte tüm vatandaşlarımız,  hastalıkların yönetimi ile ilgili tanı, tedavi, teşhis hizmetlerinin yanında; aşılama, izlem gibi konularda aile hekimliklerinden erişilebilir, ücretsiz ve kaliteli hizmet alabilirler.” ifadelerini kullandı.

“Yeni mevzuat değişikliğinin vatandaşlar ve aile hekimleri açısından kazanımları var”

Yeni yönetmelik değişikliği ile tüm sağlık kuruluşlarına başvurunun azaltılması, bunun yanında vatandaşların, birinci basamak sağlık hizmetlerini daha etkin kullanması ve bu hizmetlerden daha fazla yararlanmasının hedeflendiğini aktaran Dr. Yusuf Çetin, “Bakanlık tarafından yeni yönetmelik değişikliği ile lohusa izlemlerine önem kazandırılmış olup kronik hastalıkların tarama ve izlemlerinin artırılması, toplum genelinde akılcı ilaç kullanımının sağlanması, sağlık kuruluşlarına başvuru sayısının azaltılması ve diğer taraftan vatandaşların birinci basamak sağlık hizmetlerini daha etkin kullanması ve hizmetlerden daha fazla yararlanması hedeflenmektedir. Bununla birlikte yeni yönetmelik değişikliğiyle birlikte, vatandaşların hizmet aldığı aile hekiminden belirlenen memnuniyet düzeyine göre aile hekimine yönelik maaş düzenlemesi öngörülüyor.” dedi.

“Yeni düzenlemenin anne ve bebek sağlığı açısından önemli yararları var”

Dr. Çetin, lohusaları ilgilendiren düzenleme hakkında, “Sağlık açısından en özellikli dönemlerden birine karşılık gelen lohusa döneminin sağlıklı geçirilmesi için, izlemlerinin eksiksiz, düzenli ve dikkatli bir şekilde yapılmasını sağlamaya yönelik yeni düzenlemenin, anne ve bebek sağlığı açısından büyük bir öneme sahip olduğunu söylenebilir.” dedi.

“Sağlık hizmetlerinin kalitesini artırmak” 

Yeni düzenlemenin hastanelerdeki yığılmaların önüne geçeceğini ve birinci basamakta yürütülen bireye özel sağlık planlamasına önemli katkıları olacağını belirten Dr. Çetin, “Tüm vatandaşların altı aylık sürede en az bir kere aile hekimine başvurmasını sağlamaya yönelik düzenleme, vatandaşlarımızın sağlığına yönelik gelişmelerin aile hekimleri tarafından kontrol altında olmasını mümkün kılması ve gerektiğinde erken müdahale fırsatı tanıması ile toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesi açısından önemli yararlar sağlayacaktır. Vatandaşlarımızın birinci basamak sağlık kuruluşlarına başvuru teşvikiyle; sağlığın korunması, hastalıkların önlenmesi, bireye özel sağlık hizmetinin planlanması ve hizmet sunumuna yönelik önemli bir avantaj sağlanabileceği gibi hastanelerde yığılmaların önüne geçilmesi ve ikinci basamakta daha etkin hizmet sunumunun sağlanması ve sürdürülebilirliği açısından da önemli katkılar sunacağı şeklinde yorumlanabilir. Bununla birlikte, tüm sağlık kuruluşlarına başvuru sayısının düşürülmesine yönelik teşvik ile sağlık hizmet sunumunda verimlilik ve kalite artışının hedeflendiği söylenebilir. Yaşlı nüfus oranında artış ile ilişkili olarak artan kronik hastalıkların, vatandaşların yaşam kalitesi üzerine etkilerini ve oluşturduğu maliyet yükünü kontrol altına almak açısından, yeni yönetmelik ile düzenlenen tarama ve izlemlerin teşviki konusu, oldukça yararlı ve gerekli olarak yorumlanabilir. Ülkemizde ve tüm dünyada artan antibiyotik direnci ile birlikte PPİ ve NSAİİ türü ilaçların kontrolsüz kullanımına bağlı ortaya çıkan olumsuz etkileri kontrol altına almaya yönelik yeni düzenleme bireysel ve kitlesel korunmayı esas almaktadır.” şeklinde konuştu.

“Aile hekimlerinin iş yükü artabilir ancak zamanla dengeye ulaşacaktır.”

Aile hekimlerinin maaşlarındaki düzenleme ile ilgili olarak Dr. Çetin, “Yönetmelik değişikliğini aile hekimleri açısından değerlendirecek olursak gerekli koşullar sağlandığında eski yönetmeliğe göre maaş artışı sağlanabilecektir. Bununla birlikte yeni düzenleme aile hekimliğinde çalışan personelin iş yükünü arttıracaktır. Ancak Sağlık Bakanlığının nüfus düşürmeye yönelik planlamaları ile bu durumun kısa sürede bir dengeye ulaşması beklenmektedir.” ifadelerini kullandı.

“Her bireyin bir Aile Hekimliği Birimine kayıtlı olması çok önemli”

Birinci basamak sağlık hizmetlerinden yararlanma konusunda vatandaşlara önerilerde bulunan Dr. Burla Karadağ, “Öncelikle her bireyin bir aile hekimliğine kayıtlı olması çok önemli. Aşıların ve izlemlerin yapılabilmesi ve koruyucu sağlık hizmetlerinden etkin yararlanması açısından kayıtlı olmayan vatandaşlarımızın ikamet adreslerine yakın, bağlı oldukları Toplum Sağlığı Merkezlerine ve İlçe Sağlık Müdürlüklerine başvurarak veya e-nabız üzerinden en kısa sürede bir aile hekimliğine kayıtlarının yapılması yararlı olacaktır. Acil durumlar ve uzmanlık takibi gerektiren özellikli durumlar dışında bir sağlık sorunu olduğunda vatandaşların öncelikle aile hekimliklerine başvurması sağlık hizmetlerinden en etkili şekilde yararlanmalarını sağlayacaktır. Böylelikle sağlık ile ilgili konularda hızlı, kolay ve etkili çözüm elde edebileceklerdir. Bu durum hastanelerde aşırı yığılmaların da önüne geçmede yarar sağlayacaktır. Aile hekimleri tarafından yapılan değerlendirmelere göre gerek görüldüğünde vatandaşların ihtiyacına göre en uygun uzmanlık branşına yönlendirme yapılarak zaman kaybının önüne geçilmektedir. Ayrıca vatandaşların sağlık ile ilgili takiplerinin yapılması ve bireye özel sağlık planlamasının ve hizmet sunumunun sağlanması amacıyla aile hekimliğine yapılan başvuruların oldukça önem taşıdığını vurgulamak istiyorum. Bununla birlikte vatandaşlarımızın aşılamalar ve izlemler konusunda aile hekimlerinin önerilerine dikkat etmeleri ve yönlendirmelerine göre hareket etmeleri hem kendileri hem de sistemin sağlıklı işlemesi açısından oldukça önem taşımaktadır. Bebeklik dönemi ve çocuk yaş grubunda aşılamalarının izlemlerin düzenli ve zamanında yapılması sağlıklı gelecek inşasında çok önemli bir yere sahiptir. Erişkin yaş grubundaki vatandaşlarımızın kanser, obezite, diyabet, kalp hastalıkları, inme, hipertansiyon gibi kronik hastalıklar konusunda taramalara ve izlemlerine özellikle dikkat etmeleri ve aile hekimlerinin tavsiyelerine uymaları, toplum genelinde yaşam kalitesinin artmasını ve ortalama yaşam süresinin uzamasını mümkün kılacaktır.” ifadelerini kullandı.

Mahsuni İZCİ